Bättre lån

Lägga om dyra lån och få bättre lånevillkor

När man funderar på att köpa en bostad i någon form så är det ett nödvändigt ont för nästan alla människor att ta ett lån. Men när man tar ett lån så ställs man också inför utmaningar, och det inte många tänker på är att man ofta kan få bättre villkor om man lägger om sitt lån. Att vara låst till samma bank är någonting man bör undvika, om man istället är öppensinnad och beredd att vända på lite stenar så kan man spara mycket pengar. Faktum är att beroende på storleken på lånet så går det att spara tusentals kronor varje år – bara genom att ringa och boka in ett möte med en annan lånetagare.

Oavsett om du redan har ett befintligt lån eller om du ska ta ett nytt bostadslån så är det en sak som är säker, man vill naturligtvis ha så bra villkor som möjligt. Om du har bundna lån som är på väg att löpa ut och du märker att din privatekonomi har blivit bättre så kan det vara klokt att överväga ett byte av bank. Det bästa banker vet är nämligen lånetagare som inte ser över sina villkor ifall privatekonomin blir bättre, och du vill inte vara en utav dem. När du vänder dig till en ny bank så är det generellt sätt mycket enklare att få bättre villkor då du är en ny kund, och om du dessutom kan tänka dig att placera exempelvis pensionssparande och andra typer av ärenden i den nya banken så kan man förhandla till sig ännu bättre villkor. Så med andra ord lönar det sig att visa framfötterna, se över villkoren samt vara på hugget. Ring med all fördel runt till olika banker och boka in möten, berätta gärna vad de tidigare har gett dig för erbjudanden och se ifall den nya kan ge ett bättre.

Något annat som kan vara smart ifall du ska lägga om dyra lån är att samla dem. D.v.s. om du har flera olika typer utav lån så kan det ofta löna sig att samla lånen och en och samma lånetagare. Om du dessutom märker att du får pengar över varje månad så kan det vara klokt att diskutera amorteringen, för desto mindre lånet är i förhållande till exempelvis bostadens värde desto lägre räntor får du. Det lönar sig helt enkelt att strukturera upp sina lån samt amortera om möjligheten finns. Något annat som banker ofta rekommenderar är att binda en viss del av lånet till en fast ränta, detta ger både för- respektive nackdelar. Vad som är bäst av rörlig eller bunden ränta är svårt att svara på, men generellt sätt är det tryggare och säkrare att ha ett bundet lån med lång löptid. Även fast det är lätt att lockas av de låga rörliga räntorna nu för tiden så är det mer säkert att ha ett lån med fast ränta och en realistisk återbetalningstid. För de trenderna som vi idag ser med så låga räntor är inte något normalt, utan någonting som med stor säkerhet kommer att gå över med tiden.

Så ta tillfället i akt att se över din ekonomi – lägg om dina lån och sätt dig vid förhandlingsbordet helt enkelt. Det lönar sig!

Lämnade omdömen om Lägga om dyra lån och få bättre lånevillkor(2)

 1. Maria
  Reply

  Varför får man ingen hjälp att lägga om dyra lån och krediter till 1 stort lån? Jo gör att bankerna ser att man har lån och säger då nej till låneansökningen. Hur ska man då göra? Blir bara onödiga förfrågningar. Banker går ut med att hjälpa till att lösa dyra krediter och lån men alla ljuger! Skulle göra allt för att få hjälp!

  • dyra
   Reply

   Hej Maria,

   Tråkigt att höra att det inte fungerat för dig att slå ihop dina lån utan fått avslag. Normalt skall det inte vara några svårigheter att göra detta så länge man uppfyller samtliga ansökningskrav hos kreditbolaget. Har du däremot skulder hos kronofogden eller flera betalningsanmärkningar kan detta göra att banken inte är villiga att låna dig ytterligare pengar.

   Har du provat att ringa Freedom Finance 0431 – 45 74 45?

   Finns det någon borgenär som kan gå in och hjälpa dig med ansökan?

   Hoppas att det löser sig för dig!

Lämna ditt omdöme eller ställ en fråga

Din epost kommer inte synas vid publicering.